Blog

10 november 2022

Solliciteren kun je leren!

Vijf gouden tips om jou op weg te helpen voor een eerste sollicitatiegesprek.

De meeste mensen vinden het maar spannend, zo´n eerste sollicitatiegesprek. Waar het toch vaak op neerkomt, is dat je jezelf moet gaan verkopen. Niet iedereen voelt zich hierbij op hun gemak. Daarom vijf gouden tips voor een goed sollicitatiegesprek waar jij direct mee aan de slag kunt!

 1. Zorg voor een goede eerste indruk
  Die eerste indruk maak je maar één keer en heb je zelf grotendeels in de hand. Zorg voor een professionele en verzorgde uitstraling. Denk daarbij bijvoorbeeld na over wat je aantrekt, maar ook aan je houding bij binnenkomst. Blijf echter vooral ook jezelf, als jij je comfortabel voelt in wat je aan hebt straal je ook meer zelfvertrouwen uit.
 2. Bereid alvast je antwoorden voor
  Er zijn altijd een aantal standaardvragen die gesteld worden in zo’n eerste sollicitatiegesprek. Als jij van tevoren al goed weet wat je wilt vertellen, kan dit je helpen je zenuwen te verminderen. Google is your friend, kijk eens rond op internet welke vragen zoal gesteld kunnen worden en schrijf je antwoorden uit.
 3. Welke vragen wil jij stellen?
  Een goed sollicitatiegesprek is er eentje waarbij de sollicitant actief deelneemt aan het gesprek. Dit kan je doen door zelf ook een aantal vragen voor te bereiden. Denk daarbij bijvoorbeeld na over wat jij belangrijk vindt qua arbeidsomstandigheden of misschien wil je weten hoe een werkdag eruitziet. Het stellen van vragen toont de werkgever dat je weloverwogen keuzes maakt en écht geïnteresseerd bent in de functie.
 4. Laat je cv opvallen
  Een cv is de eerste stap om jouw toekomstige werkgever te overtuigen om jou aan te nemen. Een goed overzichtelijk cv is daarom van belang. Houd er rekening mee dat in een sollicitatieproces, de werkgever veel cv’s voorbij ziet komen. Durf daarom op te vallen. Gebruik bijvoorbeeld de kleuren van het bedrijf in jouw opmaak en zorg voor een goede representatieve foto van jezelf.
 5. Doe vooronderzoek naar het bedrijf
  Zoek het bedrijf van tevoren op en lees je alvast in. Wat zijn hun doelen? Wat is de missie en visie? Kijk op welke manier dit overeen komt met jouw persoonlijke visie. Hierdoor toon je oprechte interesse en kan je laten zien op welke manier je raakvlakken hebt met het bedrijf. Dit geeft jou tegelijkertijd inzicht in wat jou motiveert om hier te solliciteren.

Kan jij wel wat extra ondersteuning gebruiken bij het solliciteren? Staan die zenuwen of angst jou en je droombaan in de weg? Weet dat je dit niet alleen hoeft op te lossen. Ik bied hulp bij solliciteren middels een speciale sollicitatietraining. Hierbij kan ik je helpen om van die angst af te komen en je in je kracht te zetten, zodat jij straks zelfverzekerd dat eerste sollicitatiegesprek in gaat. Heb je hier vragen over of wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier.