Blog

5 januari 2023

Assertiviteit en opkomen voor jezelf, hoe doe je dat?

Assertiviteit en opkomen voor jezelf, hoe doe je dat?

Komt het je herkenbaar voor dat je wel eens ´ja’ zegt terwijl je eigenlijk ´nee´ had willen zeggen? Of heb je wel eens het gevoel dat je ondergesneeuwd wordt in een gesprek? Dan zou een training assertiviteit iets voor jou kunnen zijn.

Opkomen voor jezelf, dat is voor sommigen nog best lastig. Vooral voor mensen in dienstverlenende beroepen die van nature hulpvaardig zijn, kunnen zichzelf daarin voorbij gaan. Niet opkomen voor jezelf kan op lange termijn leiden tot andere klachten, zoals een burn-out.. Assertiviteit speelt hier een grote rol in. Een assertieve houding kan er namelijk voor zorgen dat je je eigen belang weet te beschermen zonder daar de ander mee te kwetsen.

Waarom assertief zijn belangrijk is

De term assertiviteit verwijst naar het vermogen om op een zelfverzekerde, respectvolle manier voor jezelf op te komen en je grenzen aan te geven. Dit kan je helpen om effectief te communiceren, conflicten op te lossen en je behoeften en grenzen duidelijk te maken.

Tijdens mijn assertiviteitstraining bied ik concrete tools om een assertieve houding te ontwikkelen. Op deze manier kan ik werknemers weer in hun kracht zetten. De focus ligt hierbij vooral op het beschermen van het eigen belang. Wanneer werknemers de juiste communicatie skills weten toe te passen, zullen zij zich meer gehoord voelen. Hierdoor ontstaat er meer openheid op de werkvloer en een fijne en veilige werksfeer. 

Ben jij een werkgever in een dienstverlenende sector? Overweeg dan een assertiviteitstraining voor jouw medewerkers. Kijkend naar de vraag pas ik mijn training specifiek daarop aan. Ik geef daarbij zowel training in groepsverband als 1-op-1 trajecten. Of zou jijzelf wel assertiever willen zijn? Niet alleen op werkgebied, maar misschien ook privé? Ook dan kan ik je verder helpen. Neem vrijblijvend contact op om te kijken wat ik voor jou kan betekenen.